venerdì 28 gennaio 2011

Passatelli in brodo

In queste fredde giornate ho pensato che è il caso di fare qualcosa di caldo e buono... E perché no un classico della cucina Romagnola? – passatelli in brodo!   (per fortuna sono anche abbastanza facili e veloci da preparare). 

Ingredienti per 2 persone
100 gr di pangrattato
100 gr di parmigiano
2 uova
noce moscata
scorza d limone
sale
pepe
brodo di carne o vegetale (io avevo preparato brodo di carne)

Preparazione
Fare una fontana col parmigiano ed il pangrattato, metterci le uova, la scorza di limone grattugiata e la noce moscata, salare e pepare. Mischiare bene e lasciar riposare per circa 10 minuti; dopodiché prendere un po’ di impasto alla volta e passarlo nello schiacciapatate. Buttare i passatelli nel brodo bollente e cuocerli finche non gli passa sopra il bollore. Serviteli caldi con il brodo.

Prima

Dopo


Buon appetito!
Con questa ricetta partecipo alla raccolta "Se non è zuppa è pan bagnato!"
e da oggi il blog è in bilingua: italiano e bulgaro.


Пасатели в бульон


от днес блогът е двуезичен: български и италиански.


В тези студени дни, реших да направя нещо топло и вкусно...  като например класическо ястие от италианския регион Емилия-Романя - пасатели в бульон -нещо бързо и лесно.


Продукти за двама

100 гр галета  
100 гр настърган пармезан  
2 яйца  
индийско орехче  
кора от лимон
сол  
черен пипер
месен или зеленчуков бульон 

Начин на приготвяне
Смесва се настърганият пармезан и галетата, прави се дупка в средата и се добавят яйцата. На вкус се добавят настърганата лимонова кора, индийско орехче, сол и черен пипер. Размесва се добре и тестото се оставя да престои около 10 минути. След това се взима част от тестото и се  минава през преса за картофи. Това  което  излиза от пресата когато станат с дължина около 1-2 см се изрязва с нож,  и се нарича пасатели  и изглеждат  като къси и дебели спагети. Пасателите се пускат във врящия бульон и се варят съвсем малко, 1-2 минути, докато кипне отново бульонът. Поднасят се горещи, в дълбока чиния, като се сипват заедно с бульонът.


Добър апетит!

4 commenti:

  1. Италиански вкуснотии на български - много интеркултурно и атрактивно!

    RispondiElimina
  2. ciao! grazie per la tua visita, io sono la tua 67esima follower ;) Ma, non capisco se sei russa o se sei una studiosa di russo... mi affascina questa linguna, tantissimo.
    ciao!
    E i passatelli li adoro: comfort-food allo stato puro

    RispondiElimina
  3. Ciao Cinzia, benvenuta! sono bulgara, però ho studiato russo per anni...
    A presto,
    Dessi

    RispondiElimina